14 Temmuz 2013 Pazar

ÖABT - 2013 Lise Matematik Soru ve Çözümleri

bu limit sorusu belkide sınavdaki en kolay sorulardan biriydi...
2013 ÖABT bu gün sabah 9:30 da yapıldı bu yıl ilk olarak uygulanmasından ve ösym nin alan sınavı hakkında detaylı bir içerik bilgisi vermemesinden kaynaklı olarak sınava giren adayların eleştirilerle uygulayıp çıktığı bir sınavdı gerek akademik gerek ortaöğretim müfredat sınayan sorularla detaylı bir tarama yapan ösym öğretmen adaylarının alımında bu sınavın payını arttırarak sıralama ve atamalarda süpriz yapacağa benziyor... 


2013 - ÖABT- Lise MATEMATİK PDF



işte ÖABT Lise Matematik Sınav sorularından bazıları...


 Modüler Aritmetik...



fermatın asal sayılarla ilgili basit bir teoremi facebook matematik sayfamızda da örnek sorularda tartıştığımız bir soruydu gayet kolay ve süre kazandırıcı bir soru 2^16 'nın 1 e denk olduğu bilinirse hazlıca çözümü görülüyor.



 Asal Çarpanlara Ayırma ...


Euler fi fonksiyonunun bir n sayısına kadar n ile aralarında asal olan sayıların adedini soran bir soruydu teoremin kuralı yukarıda anlatılmış fakat pratik çözümü adaylara bıralkılmıştı 144 ün pozitif bölenlerinin sayısı olarak cevap 48 çıkıyordu.

ve bir maximum / minimum sorusu LYS müfredatında da sürekli anlattığımız tarzda bir soruydu fakat türevi alınacak fonksiyon hacim denklemi olacaktı karenin köşelerinden ilk türev 0 a eşitlenirse 4 er cm kesilmiş olacaktı. ve cevap 128 cm küptü.

birde şu çelişkili bir taylor seri açılımı, diferensiyel denklemler, Gruplar vs. şeklinde bir sınavdı süre orantılı olarak hazırlanmıştı pedegojik sorularda güzeldi... sorular yayınlandığında detaylı çözümlerini sitemde yayınlamaya çalışacağım sınava giren adaylara bol şanslar dilerim...


sizde sınava dair eleitiri ve yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim...

7 Temmuz 2013 Pazar

Adobe İnDesign ve CorelDrawX4 ile Matematik Kitabı Dizgisi Hazırlamak

Yine bir yaz tatili daha yine yeni projeler peşindeyim, derken yeni bir kitap hazırlıklarının içerisinde buldum kendimi , MEB'in yenilenen müfredatına geçen yıl yazdığım ve 2013 - 2014 eğitim öğretim yılında _________ yayınlarından piyasaya çıkacak olan modüler konu anlatım ders kitaplarının yanında bir de şu lise tayfası için üniversite hazırlık fasikülleri tadında bir kitap serisi yazmaya karar verdik. Ekip tamam, alanında uzman ve deneyimli arkadaşlarla içerik, sorular, analizler, konulara yönelik güncel müfredatlar da taranmışken, sıra geldi tasarım ve dizgi olayına. Galiba işin en uğraştırıcı tarafı bizim için bu, soru çözmek, test ve konu analizi yapmak keyifli işler ne de olsa işimiz o ama Grafik ve Dizgi denilince, tecrübelerimce ekibe katkıda bulunmaya çalışırken uzun zamandır ders notlarımı hazırladığım bir kaç yazılımın artık bana yetersiz geldiğine kanaat getirdim. İşin bundan sonraki boyutunda gerçek çıktılar alabilmek adına önümüzde öğrenilmesi engin bir sabır isteyen iki muhteşem yazılım var. 

1 - CorelDraw Grafik SuitX4
2 - Adobe inDesign CS ve son zamanlarda öne çıkan Adobe CC paketleri

bu iki muhteşem arkadaş kitap diziminde bana ellerinden gelen imkanı sunuyorlar fakat hala Matematiksel ifadelerin arasına grafik oyunlarını sokuştururken kıvrak tasarımlara çok rahat imkan sundukları kanısında değildim.

Bir çok Grafik Tasarımcı eminim bu yazımı okurken şuan bana gülüyor olsalar gerek. evet, Haklı da olabilirler fakat onların da en az matematikten anlamadıkları kadar benim de Grafik adına pratiklerim noksan olabilir. 
Ne demişler bilmemek ayıp değil artık araştırmamak ayıp... bu konuda kısa çaplı bir araştırma elbette yaptım ve bu iki yazılımın yanında yardımcı programların da varlığını göz ardı edecek değilim öncelikle yüksek lisans tezimde kullandığım LaTeX geldi aklıma fakat akademik içerik ve görsellikten uzak olduğu için pek içime sinmedi...

sonra şu klasik Word Equation modundaki MathType arkadaşımız Adobe'un FireWorks CS5 yazılımıyla birleştirildiğinde epey işimi gördü kendisinin hakkını yemek istemem... nitekim üniversite yıllarımda ödev sorularımı nota dönüştürmemde büyük emeği vardı.

Peki Matematiksel Denklemleri Dizgi Arayüzüne Hangi Yardımcı programlarla aktarmak gerek?

 Uzun süren uğraşlarım sonunda inDesign ile Dizgime devam etmeye karar verdim, Sonuçta CorelDraw daha çok Vektörel ve ultraboyutlu işler için kullanıldığından grafik desteğinde hemen importlar bulamaya bilirdim.

Yardımcı programlara gelince; 

1 - MathType
2-  MathMagic7.5 for inDesign  

bu ikisi vazgeçilmezlerim diyebilirim ... Yazımın devamında ki umarım tekrar yazmaya hevesim ve zamanım olur da paylaşırsam örnek tasarımlarımı paylaşmaya devam edeceğim.

Not: bu yazımı okuyup da Grafik ve dizgi konusunda tecrübeli olan arkadaşlarım varsa her konuda tavsiyelerini beklerim iyi sabahlar milllet ufff saat yine 04:50 olmuşş 


Video Haber