9 Ekim 2013 Çarşamba

Matematik Günlük Hayatta Ne İşe Yarar ?

Hep sorulur matematik günlük hayatta ne işe yarar. öğrencilerimin anlattığım her konudan sonra , hocam iyi güzel de bunlar günlük hayatta ne işimize yarayacak ? sorusuna kısa bir cevap vermek adına bir çok  açıklama yapabiliriz ama bu soruyu ilk olarak sormak bana göre doğru değil çünkü tanımadığınız birisi ile tanışırken ne yaparsınız ?

Önce adını soyadını sorar nasılsın iyi misin der ve daha daha sonra mesleğini sorarsınız. İşte bunun için matematik ile tanışmadan mesleğini sormak ta yanlıştır. Kabul edelim tanıştınız, şunu biliyoruz ki her şey tersi ile bilinir yani insanlar elindeki değerin kıymetini  ancak kaybedince anlarlar.

Bizde matematiğin yerini anlamak için 5dk matematiği yokmuş gibi düşünelim; örneğin sabah kalktık ve saatimize baktık ama boşuna çünkü matematik yoksa rakamlarda olmaz zaten... Saatteki 12 rakamı ve bir saatin 60dk olması matematiğin sonucudur.

Neyse, saate bakamadık şimdi lavaboya gidip elimizi yüzümüzü yıkayalım ama birde ne görelim? Çeşme yok!, kahvaltı yapacağız, bakkala gittik, ekmek fiyatını sorduk ama yine cevap yok! rakamlar yok ki bakkal nasıl cevap versin?

Daha durun, matematik olmadan sabahı çıkartamadık bile, gerisini siz düşünün. matematiğin yerini daha iyi anlayacağınızdan eminim. O, herkesin sahip olmak istediği günden güne gelişen bilgisayar olmazdı, cep telefonu zaten olmazdı... (daha çok örnek var ama buraya sığdıramazdık).

Matematik bir problem çözme sanatıdır yani elinizdeki bilgileri nasıl kullanacağınızı öğretir ve nasıl sonuca varacağınızı nereden gideceğiniz ne yapmanız gerektiğini öğretir.

En az giderle en çok geliri nasıl kazanacağınızı öğretir (türev büyük buluş)... Eğer matematik sanatı bir insanda gelişmemişse, elindeki bilgileri nasıl kullanacağını bilemez.

Örneğin elinizde bir miktar para var bu miktar çok yada az olabilir ama matematik yani problem çözme sanatınız gelişmişse, o parayı en iyi şekilde kullanırsınız ve en iyi sonuca ulaşırsınız.

Matematik bize elimizdeki değerleri nasıl en faydalı şekilde kullanmamız gerektiğini öğretir, zaten problemlerde böyle çözülmez mi? şimdi Almanya Matematik olimpiyatları için hazırlanmış, Matematiğin insan hayatında nasıl farkedilmeden yer aldığını gösteren, bu kısa  belgesel örneğini izleyiniz...


Tabi insanlar bunların farkına genelde nadir varırlar. şimdi söyleyeceklerimin daha önce olup olmadığını bilmiyorum ama biz önce kabul edelim.

Bir matematikçi grup teorisini geliştirsin ve bir kimyacı da bu teoriyi atomlara uygulasın sonuçta da bir doktor bu teoriyi kullanarak kanser hastalarını daha kolay ve daha çabuk olarak iyileştirsi.

Kanser hastası olup hayatta kalma oranı artar. (bu hastalık başka bir hastalık ta olabilir)
Bunlar gerçekten olmuş bile olsa hayatı grup teorisi sayesinde kurtulmuş olan bir insan bile matematiğin hayattaki yeri sorulunca istediğimiz cevabı vermez.

Bunun bana göre sebebi matematiği insanlara yeterince anlatamamaktandır insanlar matematikle tanışırsa zaten cevap hazırdır.

Hiç yorum yok :

Video Haber